top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverFCR Media

De invloed van de Houthi-rebellen op de koffieprijzen in 2024

Koffieprijzen

De reis van koffieboon tot kopje door woelig water

De reis van boon tot kopje wordt vaak als vanzelfsprekend gezien. Recente gebeurtenissen tonen echter de kwetsbaarheid van deze toeleveringsketen en de impact van internationale conflicten op de prijs van een kopje koffie.

 

De aanvallen in de Rode Zee verstoren de koffiehandelsstromen

Door de uitbreiding van de oorlog in de Gazastrook hebben de spanningen in de Rode Zee de prijzen van alle goederen beïnvloed die van Azië en Oost-Afrika naar Europa worden vervoerd en omgekeerd.

 

De rol van de Houthi-rebellen in de wereldwijde koffie-economie

De recente toename van vertragingen bij zeevrachtzendingen en de blokkade van kritieke scheepvaartroutes door de acties van Houthi-rebellen hebben grote gevolgen voor de koffie over de hele wereld. Commerciële schepen volgen alternatieve routes, die het vervoer van koffie duurder maken.  Dit zorgt ervoor dat transportkosten en verzekeringspremies sterk gestegen zijn.

 

Stijgende koffieprijzen

Door de handelsverstoringen zijn de prijzen van premium robusta futures met meer dan 30% gestegen. Dit komt bovenop een tekort aan koffiebonen in 2023. De droge weersomstandigheden in Vietnam (goed voor 40% van de wereldwijde productie van de robusta-boon) deden de prijzen stijgen met 60%.

 

De Houthi-rebellen hebben dus een aanzienlijke invloed op de koffieprijzen in 2024. De aanvallen hebben de handelsstromen verstoord en de verzendkosten verhoogd. Geopolitieke spanningen en conflicten kunnen dus een directe impact hebben op de wereldwijde handel en economie.


Koffie St-Michel in Antwerpen staat in alle omstandigheden voor hoogwaardige en betaalbare koffie voor uw bedrijf of zorgcentrum. Daarom bieden wij een breed assortiment aan koffieproducten van over de hele wereld. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over ons aanbod. Wij helpen u graag verder.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page