top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverFCR Media

Het belang van een onderhoud van de koffiemachine

Onderhoud van koffiemachine St Michel

Waarom een preventief onderhoud essentieel is

Zou u eten klaarmaken in een vuile pan? Waarschijnlijk niet. Hetzelfde geldt voor een koffiemachine. Een periodiek onderhoud van een koffiemachine wordt soms verwaarloosd. Bij dagelijks gebruik wordt hij nochtans blootgesteld aan hitte, water, kalkaanslag, koffiedik, poeders en stoom. Uw koffiemachine is bovendien, net als elk ander apparaat, onderhevig aan slijtage.

 

5 redenen om een koffiemachine goed te onderhouden

1.       Hygiëne en veiligheid

Eerst en vooral is het regelmatig schoonmaken van uw koffiemachine een must voor de algemene gezondheid en veiligheid van de koffiedrinkers. Stoom, kokend water en elektriciteit kunnen allemaal gevaren op de werkplek vormen als er iets misgaat. Zonder onderhoud is uw machine ook gevoeliger voor schimmel- en bacteriegroei. Blootstelling aan schimmels kan ziek maken, dus het is belangrijk om klanten en werknemers die uw koffie consumeren hiertegen te beschermen.

 

2.       Levensduur

Naast zorgen over hygiëne en veiligheid kan vuil ook de levensduur van de machine verkorten. Door een regelmatig onderhoud kan uw koffiemachine langer meegaan en kunt u voorkomen dat kleine problemen grote problemen worden.

 

3.       Presentatie

Een schone koffiemachine is ook een integraal onderdeel van de presentatie van uw bedrijf of zorginstelling. Een vuil en onverzorgd koffiezetapparaat schept geen positief beeld. Het suggereert dat ook andere, minder voor de hand liggende zaken over het hoofd worden gezien. Een schone koffiemachine hoort bij een schone (werk)plek en dat is ook wat klanten of bezoekers opmerken.

 

4.       Smaak

Lekkere koffie is afhankelijk van verschillende factoren, en een daarvan is een schone koffiemachine. De smaak van de koffie is naast de koffiebonen ook afhankelijk van de juiste balans tussen temperatuur en druk. Door wekelijks met een reinigingstablet te kuisen worden de vetten verwijderd waardoor de koffie beter lekkerder gaat zijn en er een mooiere schuimkraag gezet kan worden.  Zonder onderhoud kunnen deze factoren in de war raken, wat resulteert in een inconsistente koffiekwaliteit.

 

5.       Kosten

Op langere termijn kan een defecte koffiemachine het gevolg zijn van een gebrek aan onderhoud. Een regelmatige schoonmaak vermindert de kans op vroegtijdige slijtage van onderdelen, wat storingen vermijdt en helpt kosten te verlagen. Eventuele gebreken worden snel opgemerkt. Het verhelpen van een klein lekje is een stuk goedkoper dan het vervangen van de volledige machine.

 Hoe de koffiemachine onderhouden?Koffiemachine onderhouden

Een vast onderhoudsroutine is essentieel voor een lange levensduur en een goede hygiëne, presentatie en smaak. Enkele tips:

 

-          Dagelijkse reiniging: Een dagelijkse grondige schoonmaakbeurt is gelukkig niet nodig. We raden wel aan om de koffiemachine dagelijks te spoelen. Dit voorkomt dat koffieresidu en melkresten zich ophopen en de smaak en prestatie beïnvloeden. Maak ook eventueel de koffieresidubak en de restwaterbak leeg.

-          Wekelijks onderhoud: Reinig uw machine wekelijks met een reinigingstablet. Zo vermijdt u dat zeefjes die de koffie doorlaten dichtslibben en blijft de smaak van de koffie optimaal.

-          Niet alleen de binnenkant, ook de buitenkant telt: hou uw koffiemachine vanbuiten steeds schoon met een vochtige, zachte (microvezel)doek.

 

De tijd die u besteedt aan het schoonmaken van uw koffiezetapparaat zal u op de lange termijn terugverdienen, waardoor u geld bespaart op interventies en de uitvaltijd wordt verminderd. Bovendien stelt u natuurlijk ook uw klanten, personeel of bezoekers tevreden met een lekkere verse kop koffie!

 

Advies nodig over een koffiemachine voor uw bedrijf of zorginstelling? Aarzel niet contact met ons op te nemen!

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page